Knust skjerm på iPhone? Dette kan du gjøre

Det er et problem de fleste som har iPhone kjenner til. Det skal bare et lite uheldig øyeblikk til, og vips så er skjermen på iPhonen knust. Selv om dagens smarttelefoner ser eksklusive ut, så er det liten tvil om at de ikke tåler like mye som mobiltelefonene gjorde i gamle dager. Grunnen til dette er f.eks. at skjermene blir stadig større, og skjermen er som de fleste vet en ganske sårbar del på en mobiltelefon. På iPhone dekker skjermen nesten hele fronten av mobiltelefonen, og mister du iPhonen i bakken i feil vinkel skal det lite til før skjermen knuser.

Det er ikke vanlig å se iPhoner med knust skjerm. Det klassiske utseende på en knust iPhone-skjerm er den typiske heldekkende ”rosen” av knust glass på skjermen. I noen tilfeller går det an å bruke iPhonen selv med knust skjerm, men det er jo lite praktisk med tanke på å faktisk se det som skjer på skjermen.

Hva kan du gjøre dersom du har en knust iPhone?

Dersom du knuser skjermen på din iPhone har du i hovedsak tre muligheter.

  1. Du kan fikse skjermen hos et verksted som er autorisert av Apple
  2. Du kan fikse skjermen hos et verksted som ikke er autorisert av Apple
  3. Du kan skifte skjermen på egenhånd

Skifte skjermen hos en autorisert forhandler

Dersom du ønsker å fikse en knust iPhone-skjerm hos en autorisert forhandler kan du levere inn iPhonen din hos f.eks. Eplehuset. Her får du imidlertid ikke reparert skjermen umiddelbart. Normalt vil de kunne sende inn iPhonen til reparasjon, eller du kan benytte deg av en bytteordning der du betaler for å få en lik iPhone som har vært inne til reparasjon tidligere.

Å skifte en knust iPhone-skjerm hos Eplehuset er definitivt ikke gratis. I utgangspunktet vil det koste rundt 2500 kroner å skifte skjermen på en iPhone 6.

Skifte skjermen hos en uautorisert forhandler

Alternativet til å skifte en knust iPhone-skjerm hos en autorisert forhandler er å skifte skjermen hos en uautorisert forhandler. Her finnes det mange å velge mellom. Det popper stadig opp nye iPhone-verksteder rundt om i Norge (og særlig i storbyene). I tillegg finnes det tjenester på nett der du kan sende inn iPhonen din til ”forhandlere” som kan skifte skjermen din for deg. Dette er ofte personer med teknisk kompetanse som skifte skjermen på ”gutterommet” hjemme.

Den mest kjente uautoriserte iPhone-verkstedet i Oslo er Dr. Phone (tidligere Dr. iPod).  Dr. Phone holder til  Rosenkrantzgate 10 b i Oslo sentrum. Dr. Phone har skiftet knuste iPhone-skjermer siden 2004, og de opererer med priser fra kroner 990 til 2990 avhengig av hvilken iPhone modell du har.

Mange av de uautoriserte iPhone-verkstedene kan bytte skjerm mens du venter, og har gjerne en garanti på reparasjonen på alt fra 3-6 måneder. Husk dog at ved reparasjon av knust iPhone-skjerm hos en uautorisert forhandler så mister du som regel Apple-garantier og reklamasjonsregler som følger av forbrukerkjøpsloven fordi de gjerne ikke ikke skifter til originalskjerm og fordi de er nettopp uautoriserte. Dette er likevel en god løsning for deg som har knust skjermen på din iPhone og trenger å bytte skjermen raskt til en rimeligere pris enn hos de autoriserte forhandlerne.

Bytte skjerm selv

Dersom du er fingernem og har god teknisk innsikt, så kan du bytte en knust iPhone-skjerm selv. Prisene på en ny skjerm til iPhone varierer, men det er mye å velge mellom på eBay. Bruker du litt tid til å søke kan du finne nye skjermen helt ned til 200 kroner.

Det er viktig å påpeke at det ikke er enkelt å skrifte en knust skjerm selv, og det innebærer at du må flytte en rekke komponenter som er festet til skjermen. Du kan imidlertid også kjøpe en helt ny forside med ny hjem-knapp, men dette koster en del mer enn bare en skjerm.

Har du en god teknisk innsikt så finnes det flere oppskrifter på nettet på hvordan du skifter en knust iPhone-skjerm. Dette medfører imidlertid en del risiko som du må vurdere om du er villig til å ta. Dersom du ødelegger noe, så kan du glemme å sende telefonen til Apple og forvente å få noe igjen på garantien.

Er du villig til å ta risikoen er det likevel mange tusenlapper å spare dersom du reparerer en knust iPhone selv med deler du kjøper på eBay.

Dekkes knust iPhone av forsikring?

Er du heldig kan en knust iPhone være dekket av forsikring. Dette kommer imidlertid an på hva slags forsikring du har. Du kan leser mer om dette i denne artikkelen.

Hvordan finansiere reparasjon av iPhone?

Ofte ødelegger man iPhonen på verst mulig tidspunkt. Har du en ødelagt iPhone, men ikke penger på konto til å reparere den er antakelig det beste rådet vi kan gi deg å begynne å spare. Dessverre er det gjerne slik at man ikke kan være så lenge uten telefon i 2017. Trenger du å få reparert telefonen din raskt bør du sjekke ut hvilke finansieringsmuligheter du har for å enten reparere telefonen eller å kjøpe deg en ny iPhone.

Mange mobiloperatører gir deg muligheten til å kjøpe iPhone relativt billig på avbetaling eller ved at du binder deg til et mobilabonnement i 12 måneder. Da betaler du ned iPhonen din månedlig i stedet for å betale hele kjøpesummen med en gang.

Et annet alternativ er å bruke kredittkort eller å ta opp et lite forbrukslån for å finansiere ny telefon eller reparere den gamle, men dette bør kun gjøres i unntakstilfeller det du trenger ny telefon raskt, og ikke har andre måter å finansiere kjøpet på.