Knust iPhone på forsikringen?

Som vi har skrevet om i en av våre andre artikler så kan en knust iPhone koste deg mye å fikse. Dessverre er knust skjerm på iPhone en av de vanligste grunnene til at iPhonen går i stykker. Skjermen på en iPhone dekker nesten hele fronten, og mister du den i bakken kan det fort gå galt. Å skifte en knust skjerm på en iPhone koster gjerne flere tusen kroner dersom du har den nyeste modellen, og siden du selv har ødelagt telefonen, så kan du glemme å benytte deg av garantien fra Apple eller reklamasjonsreglene i forbrukerkjøpsloven. Slike garantier og reklamasjonsregler gjelder kun ved produktfeil fra produsent.

Før du leverer inn en knust iPhone til reparasjon, bør du imidlertid sjekke om du har forsikring som kan dekke reparasjonskostnadene. Om en knust iPhone dekkes av forsikring beror på hva slags forsikring du har.

Knust iPhone med trygghetsforsikring

En del iPhone-forhandlere tilbyr gjerne kundene å tegne en trygghetsforsikring (gjerne omtalt som ”idiotforsikring”). Du får ofte tilbud om en slik forsikring dersom du kjøper din iPhone hos en av de store elektronikk-kjedene som Elkjøp, Lefdal, Power osv…

En trygghetsforsikring dekker som hovedregel typiske uhell og selvforskyldte skader på iPhonen, det vil si skader som du ikke får dekket gjennom produsentgaranti eller reklamasjonsregler. En trygghetsforsikring koster noen hundrelapper hvert år, men med tanke på hvor lett det er å knuse en iPhone så kan det være en god investering.

Har du trygghetsforsikring gjennom f.eks. Elkjøp, vil en knust iPhone som du har mistet i bakken være dekket av forsikringen. Du trenger som hovedregel heller ikke å betale egenandel.

Knust iPhone på reiseforsikringen

Har du ikke tegnet trygghetsforsikring bør du sjekke om du har reiseforsikring som kan dekke en knust skjerm på iPhonen din. At du har mistet en iPhone i bakken og på den måten knust skjermen, vil likevel bare unntaksvis være dekket av reiseforsikring. Reiseforsikringen dekker nemlig ikke skader på gjenstander på grunn av uhell, f.eks. fordi iPhonen faller ut av lommen og på bakken. Har din iPhone knust fordi en annen person har kastet telefonen i bakken med vilje, kan det likevel være at reiseforsikringen dekker skadene.

Reiseforsikring har imidlertid en ganske dyr egenandel, så du bør undersøke om det i det hele tatt vil lønne seg å melde skaden inn til forsikringsselskapet. Har du en super-reiseforsikring som dekker mer enn en vanlig reiseforsikring, kan det imidlertid tenkes at egenandelen er lavere.

Knust iPhone på innboforsikringen

En vanlig innboforsikring vil som hovedregel ikke dekke knust skjerm på en iPhone. Innboforsikringen dekker vanligvis bare hærverk og tyveri. Det finnes imidlertid super-innboforsikringer med utvidet dekning. Har du en slik forsikring kan det være at den også dekker skader på gjenstander på grunn av selvforskyldte uhell.

Også på innboforsikringen kan egenandelen høy, så du bør undersøke om det faktisk er noe å tjene på å melde inn skadene på iPhonen til forsikringsselskapet.